Caries

Caries er navnet på en bakterieinfektion, der sætter sig på tændernes overflade. Bakterierne næres af sukkerstoffer, og de udskiller en skadelig syre, der langsomt ætser overfladen på emaljen. Hvis problemet ikke opdages i tide, kan infektionen nå ind til tandens nerve (pulpa), hvilket kan forsage en voldsom tandpine, og behandles det ikke, kan tanden dø af det, og blive mørk og løstsiddende. Caries kan af samme årsag også underminere fyldninger eller tandkroner, der kan falde ud hvis nok af det underliggende materiale ætses bort.

De tidlige huller kan ikke mærkes eller ses med det blotte øje. De opdages som regel under grundig undersøgelser, hvor der blandt andet bruges specielle røntgenoptagelser (med såkaldte ‘bite-wings’). Bliver det ikke opdaget i tide, vil en infektion vise sig ved at det berørte område er mørkere, og føles ru. På det tidspunkt kan det også begynde at gøre ondt, især når du spiser noget sødt, eller får noget koldt i munden

Caries kan være meget svær at lokalisere – især hvis de svært tilgængelige, såsom mellem tænderne, eller på bagsiden af tænderne, som man ikke kan se.

Forbyggelse af caries

Den bedste forebyggelse er gode vaner: grundig daglig tandbørstning og brug af tandtråd, samt regelmæssige eftersyn hos tandlæge eller tandplejer. Det er en god ide at bruge tandpasta med fluorid, da det kan indlejres i tandemaljen, hvilket gør den mere modstandsdygtig overfor syre.

En anden god ide er at give de skadelige bakterier de værst mulige vilkår. ​Det vil sige skære ned på slik og især søde drikkevarer, så de får så lidt næring som muligt.

Book tid

Kontakt os