Paradentosebehandling

Parodontose er en langsomt fremadskridende kronisk betændelse i tandkødet oppe ved tanden, der får kæbeknoglen til at trække sig tilbage

Paradentose er en tandkødsbetændelse, der opstår på grund af bakteriebelægninger på tanden, der nedbryder tandkødet. ​Tandkødet bliver slapt, og tandsten trænger dybere og dybere ned, vævet bliver betændt, og knoglen viger tilbage. De første symptomer viser sig som blødning under selv mild tandbørstning, samt at tandkødet synligt har trukket sig tilbage. På dette tidspunkt er sygdommen fremskredent.

Hvis betændelsen ikke bliver behandlet, kan den i værste fald føre til at tænderne bliver løse, og i sidste ende falde ud. Det sker sjældent, da de fleste får det behandlet inden det kommer så langt. Det er dog en reel risiko.

Betændelsen opdages som regel under de almindelige eftersyn, før den begynder at udvise symptomer.

Behandlingen

Det er af overstående årsager vigtigt at komme hurtigt i paradentosebehandling, og få en dybdegående rensning af dine tænder, som holder bakterierne og paradentosen nede, så det ikke udvikler sig. Det er dog vigtigt at have for øje, at paradentose er en kronisk lidelse. Derfor er det vigtigt at være omhyggelig med tandrensen hjemme, samt at få tandkødet tjekket efter regelmæssigt, for at undgå at det udvikler sig.

I fremskredne tilfælde kan det være nødvendigt med antibiotika, og hvis bakterierne har spredt sig til en stor del af tandkødet, kan det være aktuelt med en laserbehandling, der “nulstiller” mængden af bakterier i munden, en gang om ugen over tre uger. Det afgøres i hvert enkelt tilfælde.

Paradentose er i dag konstateret som en multifaktoriel sygdom. Det vil sige, at der er flere årsager til sygdommen, og den rammer ikke vilkårligt. Man kan dog være arveligt disponeret for at udvikle paradentose. Herudover er der mange sundheds- og livstilsbetingede faktorer, der er medvirkende til at man udvikler paradentose, eksempelvis tandstilling, diabetes, rygning, alder, aktiv livstil, med flere. Generelt kan det siges, at man nedsætter chancen for at udvikle paradentose ved at føre en sund livstil og praktisere god mundhygiejne. Jo bedre kroppen og tænderne har det, jo værre har de skadelige bakterier det – og det minimerer chancen for at betændelsen opstår.

Book tid

Kontakt os