Fyldninger

​I dag bruger vi primært fyldninger af plast, der skåner tænderne – også på sigt

Plastfyldninger

En fyldning er relevant hvis du har fået huller i tænderne, eksempelvis fra en cariesinfektion eller infraktioner (revner). Fyldninger er relativt simple, kræver ikke så meget tid, og når de er på plads lægger man ikke mærke til dem. Da en fyldning ikke er lige så stærk som en protese, anvendes de som regel kun ved mindre skader – større skader kan kræve en kronebehandling. Det vurderes fra gang til gang.

Hvor man før i tiden gjorde brug af plomber af sølvamalgam og guld, bruger vi i dag på klinikken i udgangspunktet altid plastfyldninger. Plast er nemlig meget mere fleksibelt end sølv og guld, og i modsætning til ædelmetallerne kan farven på en plastfyldning justeres til den enkelte tand – det har en såkaldt kamæleoneffekt. Det betyder at det er meget svært at se, at man har foretaget en reparation af tanden.

Ældre guld- og sølvfyldninger

Det største problem med sølvfyldninger er, udover at de er meget synlige, at sølv ekspanderer over tid. En gammel sølvplombe kan altså skade tanden på sigt, fordi den udvider sig – hvilket presser tanden omkring den, og kan føre til at den revner.

Revner øger risikoen for at hele eller dele af tanden flækker, hvis plomben ikke bliver erstattet – og revner kan desuden bane vejen infektioner i tanden eller roden, da der bliver åbnet op for bakterierne.

Hvis du har en gammel sølvplombe, anbefaler vi derfor at komme forbi til en konsultation. Ikke alle sølvplomber er farlige, men chancen for skade er større hvis du har haft den længe. Uanset hvor lang tid den har været der, er det bedste på sigt at få den udskiftet med en fleksibel og mere æstetisk plastfyldning.

Book tid

Kontakt os